Kwartiermakers in de Bouw

Laatste nieuws

Toon, bedankt

Brigitte Berends is columnist in de Gawalo het vakblad voor installateurs

Een CO2 neutrale bebouwde omgeving in 2050. Dat is de stip die door de overheid op de horizon is geplaatst. Dat betekent dat marktpartijen, bouwers, installatiebedrijven en toeleveranciers flink aan de bak moeten om al die gebouwen en woningen te verduurzamen. Met als het even kan slimme en vooral betaalbare concepten. Aanbod is één, maar vraag is natuurlijk twee. De woonconsument en dan met name de particuliere eigenaar moet wel met zijn huis aan de slag willen gaan.
Zoals de meesten van u wel weten ben ik dagelijks met de transitie bezig. Maar ik ben ook een woonconsument. Samen met mijn man en twee zonen woon ik in een vrijstaande woning uit 1970. Zo’n woning waarin je heerlijk woont, maar waarbij het goed is dat de energierekening maandelijks automatisch wordt afgeschreven. Inderdaad, enige struisvogelpolitiek is mij niet vreemd. Wat niet weet, wat niet deert zullen we maar zeggen.

Daar kwam pakweg twee jaar geleden bruusk een einde aan toen Toon zijn intrede in ons huis deed. Toon ging aan de muur hangen en vanaf dat moment zagen we letterlijk hoeveel geld we aan het einde van de dag aan het gas, licht en het douchen hadden besteed. Eén blik op het jaarafschrift was natuurlijk voldoende geweest om dat al te weten maar Toon wreef het elke dag fijntjes onder onze neus. Daarmee plantte hij wel een zaadje in onze hoofden. Steeds vaker hadden mijn man en ik het erover om ons huis te gaan verduurzamen en van het gas af te halen.
En, zo dachten wij, als we dan toch aan de slag gaan dan kunnen we misschien wel uitbouwen, iets met de inpandige garage doen en hadden we niet altijd zo graag een schuifpui willen hebben? Langzaam maar zeker begon Toon’s zaadje te ontkiemen en werden onze wensdromen steeds duidelijker. Toen deze dromen door een architect aan het papier waren toevertrouwd konden we eigenlijk niet meer terug. Wilden we ook niet meer terug. Wanneer je eenmaal een visualisatie ziet van wat zo’n aanpak voor je woongenot gaat betekenen, wil je niet meer wachten. Dan moet er zo snel mogelijk worden begonnen. En dat gaat nu gebeuren. Bedankt Toon!

Brigitte Berends
Partner KMIDB

Lees ook “Installateur, wees niet zo bescheiden!”


Category: , ,