Kwartiermakers in de Bouw

Laatste nieuws

Niet zeuren maar poetsen

De rode draad van ‘energietransities’ is het vinden van routes om invloed te hebben op wenselijke veranderingen. En dat mogen veranderingen zijn die we niet altijd van te voren kunnen bepalen.

Wist ik veel toen ik afstudeerde dat we 27 jaar later aan het begin staan van een 2e internet revolutie, de Internet of Things. Ik was net van mijn puistjes af en moest verplicht dienstplichtig een telexapparaat bedienen. De eerste internetrevolutie was nog niet eens begonnen.

Feedback en lol

Waar ik mij echter altijd aan vast houd is innovatie. Om een effectieve innovator te zijn gelden de volgende 14 regels. Neem de tijd om te innoveren, maar bouw mijlpalen in. Wees open, nieuwsgierig en luister goed naar je omgeving. Maar ook naar ervaringen uit andere sectoren. Wees eerlijk naar teamgenoten en vooral naar jezelf. Neem 100% verantwoordelijkheid en initiatiefrijk. Blijf positief denken en doen. Vraag om feedback en deel deze ook uit. Het is ook belangrijk om lol te hebben binnen dit proces. De beste innovaties raken je hart maar vragen daarbij ook om moed en lef. In mijn ervaringen zie ik ook dat je in staat moet zijn om gedurende een langere periode te testen, te falen en wederom te testen. En om dat vol te houden heb je zowel middelen als tijd nodig.

Vakantieleesvoer

De onderhandelingen over een nieuw kabinet zijn nog in volle gang. Als het onderwerp energietransitie op tafel komt hoop ik dat er moed wordt getoond. Nederland in 2050 CO2 neutraal betekent dat daar nu tijd en geld voor komt. De bouwsector heeft voldoende motivatie om de energietransitie eigen te maken. Maar het helpt zeker als er vanuit de rijksoverheid meer structuur wordt aangebracht. Verplicht vakantieleesvoer is wat mij betreft De Bouwagenda. Wanneer je met een scheef oog door de aanbevelingen leest herken je de 14 regels om effectief te innoveren. En voor de rest is het natuurlijk gewoon doen! Niet zeuren maar poetsen.

Deze column komt uit de Cobouw: https://www.cobouw.nl/bouwbreed/blog/2017/8/niet-zeuren-maar-poetsen-101251753

Peter Linders is Programma Regisseur van het programma Sneller en Beter naar Nul op de meter.

SBNoM is een project uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid.


Category: ,