Kwartiermakers in de Bouw

Laatste nieuws

Kwartiermakers op koers

Vorig jaar 5 april beklonken Arthur Lippus, Brigitte Berends en Peter Linders hun samenwerking bij Kwartiermakers in de Bouw.  Volgens hoogleraar en fan Jan Jonker van de Radboud Universiteit bevinden de kwartiermakers zich tussen organisaties en vraagstukken in. Kwartiermakers in de Bouw of ook wel bekend onder de afkorting KMIDB is een nieuwe organisatievorm die haar kracht haalt uit het sterke omvangrijke netwerk. Het afgelopen jaar zijn er veel projecten gestart en afgerond door het drietal. Meestal voor publieke organisaties of publiek-private samenwerkingen. Zoals het Europese Op-Zuid project SBNoM (Sneller en Beter Naar Nul op de Meter) en versnellings opdrachten voor de provincies Utrecht, Noord Brabant en Gelderland. Veel opdrachten lopen nog jaren door, tenslotte kent de energietransitie geen eindtijd.

De kwartiermakers blijven daarnaast ook ondernemers en innovators pur sang. Het afgelopen jaar is de basis gelegd voor het starten en investeren in 2 startups. De eerste heeft alles met Big Data te maken en het vertalen van eentjes en nulletjes naar een visuele interface, waardoor informatie overzichtelijk en begrijpelijk wordt. Het eerste resultaat is de Kansenkaart. Hierdoor kunnen gemeenten, corporaties en marktpartijen makkelijker het gesprek aangaan, waar als eerste kansrijk gestart kan worden.

De 2e startup betreft een slimme aanbouw. Een aanbouw van ca. 6 x 3 meter voor de kosten van 1 pak melk per dag. Dit initiatief is het gevolg van het winnen van een prijsvraag die afgelopen Mei door de Brabantse corporatie Stadlander is uitgeschreven. De kwartiermakers en hun dreamteam mogen 1 exemplaar leveren en uitproberen. Dit model is zo kansrijk, dat de verdere uitrol geschiedt vanuit een op te richten startup (wordt vervolgd).


Category: