Kwartiermakers in de Bouw

Laatste nieuws

Inspiratiesessie zet NTP Infra op goede spoor

Een inspiratiesessie van Brigitte Berends van Kwartiermakers In de Bouw heeft NTP Infra op het juiste spoor van circulariteit gezet. Aanleiding voor de inspiratiesessie was de circulaire aanbesteding van de gemeente Apeldoorn. De aanbiedende partij kreeg daarbij de ruimte om een plan van aanpak te maken om de infrastructuur op een circulaire manier te vernieuwen.

Voor NTP Infra, onderdeel van de NTP Groep met vestigingen in Hattem, Enschede en Zevenaar, is het recyclen van grondstoffen natuurlijk niks nieuws. Echter, bij circulariteit komt net even iets meer kijken. Dat bekent namelijk dat grondstoffen en materialen zo hoogwaardig mogelijk worden gebruikt en maximaal worden hergebruikt. Dit alles met als doel om de milieubelasting te verminderen. “Uitgangspunt daarbij  is de vraag hoe kunnen de grondstoffen die uit dat ecosysteem daar worden gehaald  beter worden ingezet”, aldus Brigitte Berends.

Inspiratiesessie

Als voorbereiding op de aanbesteding heeft Berends een inspiratiesessie gehouden. “Het leuke was om te zien dat het hele bedrijf een sprong in het diepe nam. De medewerkers waren ongelofelijk gemotiveerd om op een andere manier naar de opgave te kijken. Wat ik met de inspiratiesessie vooral heb gedaan is het maken van een waardepropositie van die circulaire gedachte. In zo’n sessie brengen we ook het hele speelveld van alle partijen die daarbij betrokken zijn in kaart. En wat ik dan mooi vind, is dat een bedrijf als NTP zich dan realiseert dat ze andersoortige samenwerkingen aan moeten gaan om tot een goede aanbesteding te komen.  Er ontstaan ook nieuwe creatieve ideeën om met grondstoffen om te gaan en deze vervolgens efficiënter in te zetten.”

Drive

NTP Infra heeft de Apeldoornse aanbesteding helaas niet gewonnen. Berends benadrukt dat ze de drive wel te pakken hebben. Het bedrijf gaat daarom nu op zoek naar andere gemeenten of opdrachtgevers die met circulariteit aan de gang willen gaan. “Ze hebben er ongelofelijk goed over nagedacht dus willen graag hun aanpak ergens in de praktijk brengen.”


Category: ,