Kwartiermakers in de Bouw

Laatste nieuws

De groene dictator


In de ideale wereld snappen wij dat als er in zes maanden tijd weer 300 meter Ecosysteem aan kustlijnen uitsterven door klimaatopwarming, je onmiddellijk in actie moet komen. In die wereld vraagt een gemeentebestuurder in elk gesprek met een aanbieder van woningen of gebiedsontwikkelingen als eerste vraag wat de impact op het milieu is. Er is geen enkele discussie meer over het wel of niet bouwen met aardgasverwarming? In een ideale wereld trekken bewoners, aanbieders en professionele opdrachtgevers samen met elkaar op. In zo’n wereld stimuleert de overheid iedereen die slimme ideeën bedenkt om het proces naar een duurzamere wereld te versnellen en slecht het alle drempels die daarvoor in de weg staan. En in deze ideale wereld is duurzaamheid betaalbaar.

Maar helaas, in die ideale wereld leven wij niet. Het riekt zelfs in het Haagse pluche naar de invloed van de fossiele lobby. Welk belang is bepalend bij de aanpak van de maatschappelijke opgave om tot een duurzame wereld te komen? In een VPRO Tegenlicht uitzending van ongeveer twee jaar geleden kwam er een Chinese CEO van een PV-zonnepanelen fabriek aan het woord, die met de Chinese overheid langdurige afspraken over het ontwikkelen van markten heeft gemaakt. Iets wat door de democratische bestuurswisselingen bij ons volstrekt onmogelijk is.

Hebben we dan een Noord-Koreaanse aanpak nodig om de energietransitie te versnellen? Moeten we de stok in zetten in plaats van de wortel en de tamboerijn? Voor de helderheid; ik ben absoluut geen voorstander van een dictatoriale samenleving, maar ik vraag mij wel af of het terugdringen van Co2 wat meer autocratische trekjes mag krijgen. Neemt niet weg dat het samen moet gaan met geluk en emotie en draagvlak van bewoners. En dat is nu nog een contradictie en niet logisch. Maar sluit je ogen eens, denk aan de verschrikkelijke gevolgen als we te laat op gang komen en hoe de wereld er dan over 30 jaar uitziet? Dan zou een béétje dictatoriale energietransitie, mits democratisch besloten, toch prima zijn? Voor een tijdje natuurlijk.

Peter Linders
Programmamanager OPZUID, programma SBNoM

Peter schrijft columns in de Cobouw, zoek op peterlinders

of lees ze via LinkedIn, klik hier


Category: , ,